Έναρξη Κατασκευής Νέων Σταθμών Αποθήκευσης Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ανακοινώνει με ικανοποίηση την έναρξη κατασκευής δύο νέων σταθμών ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτοί οι σταθμοί θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με συνολική ονομαστική ισχύ 98 MW και χωρητικότητα 196 MWh. Οι νέοι σταθμοί περιλαμβάνουν:
- «Μελίτης 1»: συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, που θα αναπτυχθεί κοντά σε υπάρχοντες φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην περιοχή της Μελίτης.
- «Πτολεμαΐδα 4»: με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh, τοποθετημένος στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας.
Το έργο βρίσκει σκοπό στην βελτιστοποίηση της διαχείρισης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην ενίσχυση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος.
Καινοτόμες Τεχνολογίες Συστήματος Αποθήκευσης
Η κατασκευή των δύο σταθμών θα χρησιμοποιήσει υγρόψυκτες συστοιχίες μπαταριών τελευταίας τεχνολογίας LFP, οι οποίες θα εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αποδοτικότητας. Η ολοκλήρωση της κατασκευής αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους, με στόχο την υποστήριξη των γειτονικών φωτοβολταϊκών σταθμών και τη βελτίωση της ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αναμενόμενη λειτουργία αυτών των σταθμών θα ενισχύσει τη διαχείριση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, το δυναμικό παραγωγής και τη συνολική συνεισφορά τους στο ενεργειακό σύστημα.
Στρατηγικές Επενδύσεις στην Αποθήκευση Ενέργειας
Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο επενδύσεων που αφορά 600 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας BESS για την περίοδο 2025-2027. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης και της αναγκαίας ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ο Όμιλος, αξιοποιώντας τις καινοτόμες τεχνολογίες, προγραμματίζει έργα σε διάφορα στάδια υλοποίησης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μάλιστα, πριν από δύο μήνες, ο Όμιλος ΔΕΗ ανακοίνωσε την κατασκευή ενός σταθμού αποθήκευσης ενέργειας 25 MW στη Βουλγαρία, ο οποίος θα ενισχύει τη λειτουργία ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού 165 MW στην περιοχή Stara Zagora. Αυτή η εγκατάσταση θα συμβάλλει κι αυτή στη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε ότι «τα έργα που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος της χώρας μας. Η ΔΕΗ βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και σκοπεύει να επενδύσει σε νέα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη χρήση των ΑΠΕ».
Ο Ρόλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Η 100% θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες δραστηριοποιείται πρωτοποριακά στον τομέα των ΑΠΕ από τη δεκαετία του ’80, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων εγκατεστημένης ισχύος 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία. Στόχος της είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να φτάσει τα 11,8 GW μέχρι το 2027, επενδύοντας συγχρόνως σε νέες τεχνολογίες όπως υπεράκτια αιολικά και πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα.
Πληροφορίες:
Διεύθυνση Επενδυτικών Σχέσεων
Χαλκοκονδύλη 30, 104 32 Αθήνα Τηλ.: 210 529 2153, 210 529 3665, 210 529 3207 ir@ppcgroup.com |
Διεύθυνση Σχέσεων με ΜΜΕ
Χαλκοκονδύλη 30, 104 32 Αθήνα Τηλ.: 211 7509310, 697 270 7713 information@ppcgroup.com |