Η Ιστορία του Οδυσσέα στον Άδη: Επιδοτήσεις και Σκάνδαλα
Κούπε κούπε κουπεπέ
κάνουν όλοι χαβαλέ,
κούπε κούπε κουπεπέ
κάνει κι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Οδυσσέας, ο θρυλικός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, βρέθηκε στα σκοτεινά σκαλιά του Άδη, στη σουίτα Νο 2. Η Νο 1, παραδόξως, είχε καταληφθεί από έναν άλλο σημαντικό ήρωα, τον Μέγα Αλέξανδρο, προς τιμή του. Εκεί, ο Οδυσσέας απολάμβανε τη μεσημεριανή του σιέστα, επισκεπτόμενος τον διαδικτυακό κόσμο, με αδιάκοπη περιέργεια για τα gossip, κυρίως για τις ραγδαίες εξελίξεις στους έρωτες των τηλεοπτικών προσώπων, που ασχολούνταν με το να ερωτεύονται και να χωρίζουν με πρωτοφανή ταχύτητα. Στο μυαλό του αντηχούσαν στίχοι που σχετίζονταν με την Καλυψώ και την επική του ιστορία.
Αλλά η ηρεμία του διαταράχθηκε ξαφνικά από μια παράξενη είδηση. Ένα σκάνδαλο σχετιζόμενο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) είχε ανακύψει, αφορώντας ανύπαρκτες δηλώσεις στρεμμάτων γης. Αν οι πληροφορίες αποδεικνύονταν αληθείς, τότε η Κρήτη θα έπρεπε να ήταν τριώροφη ή να επεκτεινόταν μέχρι τη Λιβύη. Κάποιοι μάλιστα φαίνεται να είχαν πολλαπλασιάσει ανύπαρκτα αιγοπρόβατα.
Ο Οδυσσέας, με την ευαισθησία του για τις αγροτικές υποθέσεις, δεν μπορούσε παρά να ενοχληθεί από την αταξία αυτή. Αντίκρυσε τη νέα γενιά Ελλήνων, οι οποίοι έδειχναν να ξεπερνούν τη δική του ευφυΐα στον τομέα της απάτης, θέτοντας σε κίνδυνο την φήμη του και την ένδοξη κληρονομιά του. Έτσι, αποφάσισε να επισκεφθεί τον Άδη και να μοιραστεί τις αγωνίες του για την κατάσταση αυτή.
“Εγώ, ο bon viveur του Τρωικού Πολέμου, ο πρωτοπόρος της κρουαζιέρας, που ταξίδεψα τις θάλασσες του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Ιονίου, ο νικητής των Τρώων, των Κύκλωπων και των Λαιστρυγόνων, κινδυνεύω να αποκαθηλωθώ από τον θρόνο των ηρώων εξαιτίας κάποιων νεοελλήνων που αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευρηματικοί στη διαδικασία είσπραξης επιδοτήσεων.”
Απευθυνόμενος στον Άδη, ζητούσε βοήθεια: “Εσύ, Άδη, μαζέψτε τα παλληκάρια, δώσε μου σφαίρες και μπαρούτη, να ανέβω στον κόσμο πάνω και να ξεκαθαρίσω την κατάσταση!”
Ο Άδης, ακούγοντας την κραυγή του Οδυσσέα, εισήλθε σε κατάσταση βαθιάς περισυλλογής. Δε λέγοντας λέξη για αρκετή ώρα, τηρώντας σιγή. Ξαφνικά, ενεργοποίησε το YouTube και η στιβαρή φωνή του Στράτου Διονυσίου αντήχησε στον κάτω κόσμο με την αποκαλυπτική φράση: “Όσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε ρηγάδες και όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα βγαίνουν μαθητάδες.”
Καθώς οι στίχοι του τραγουδιού αντηχούσαν, αναλογίστηκε την αναγκαιότητα της αλήθειας και της δικαιοσύνης, όχι μόνο για τους ήρωες όπως προέρχονται από την αρχαία εποχή, αλλά και για τους σύγχρονους πολίτες.
Καλή αρχή σ’ έναν μήνα γεμάτο προκλήσεις. Ας ελπίσουμε ότι τα κακά θα παραμείνουν μακριά μας.
Δ. Ζολώτας