Παρουσίαση του Μυθιστορήματος “RESTART”
Στη Δευτέρα 19 Μαΐου, η βιβλιοθήκης μας διοργάνωσε μία αξέχαστη απογευματινή εκδήλωση αφιερωμένη στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της συγγραφέως Μαίρης Φιλιππίδου-Κατσανίδου, με τίτλο «RESTART», που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΔEΡE.
Την παρουσίαση του βιβλίου είχαν αναλάβει ο κύριος Σίμος Ζαγκανίκας, πρώην προϊστάμενος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών και η κυρία Πηνελόπη Αναστασιάδου, Διδάκτορας-Ερευνήτρια του Α.Π.Θ., Θεολόγος και φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δόκιμη συγγραφέας.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Προϊσταμένη της βιβλιοθήκης, κυρία Μαρία Γρηγοριάδου, η οποία καλωσόρισε το κοινό καθώς και τη συγγραφέα, ευχόμενη της καλή επιτυχία στο συγγραφικό της έργο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εφόσον η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες, επισημαίνοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί η βιβλιοθήκη στον πολιτιστικό τομέα της περιοχής μας.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας, η οποία μοιράστηκε με το κοινό τα ερεθίσματα που την ώθησαν να γράψει το παρόν βιβλίο. Αναφέρθηκε στα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται στην ιστορία, τους ατέρμονους κύκλους της ζωής και στην αναγκαιότητα μιας επανεκκίνησης μετά από μία τραυματική εμπειρία, όπως αυτή ενός τροχαίου ατυχήματος.
Η κυρία Αναστασιάδου περιέγραψε το «RESTART» ως ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αγγίζει καίρια ζητήματα, όπως η αναπηρία, η επανένταξη και η χαρά της υιοθεσίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, “ένα παιδί, χιλιάδες συναισθήματα.” Υπογράμμισε την αξία της επανεκκίνησης, καθώς στη ζωή μας βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις που μας σημαδεύουν και χιλιάδες συναισθήματα μας κατακλύζουν, με σημαντικότερο όλα την ελπίδα. Η ελπίδα είναι που σηματοδοτεί το restart, την επιθυμία μας να σταθούμε όρθιοι και να γιατρέψουμε τις πληγές μας.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον κύριο Ζαγκανίκα, ο οποίος έθιξε τις αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο κείμενο. Ανέλυσε τη γλώσσα που ρέει αβίαστα και χαρακτηρίζεται από λακωνικότητα, περιγράφοντας πώς οι εικόνες που δημιουργούνται δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην αφήγηση. Εμβάθυνε στη ψυχολογία της πρωταγωνίστριας, διατυπώνοντας την ανάγκη για δεύτερες προσπάθειες και την σημασία τους στη ζωή μας.
Ευχαριστούμε θερμά το κοινό μας για την υποστήριξή του στις δράσεις και εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης μας. Εύχόμαστε στην κυρία Μαίρη Φιλιππίδου-Κατσανίδου το καινούριο της έργο να είναι καλοτάξιδο και να συνεχίσει την δημιουργική της πορεία.