Πυκνά δάση, τοξωτά γεφύρια, ποτάμια, φαράγγια, παραδοσιακά χωριά και μανιτάρια. Πολλά μανιτάρια. Συγκεντρώσαμε όλους τους λόγους που θα σας πείσουν να επισκεφθείτε τα Γρεβενά
Τα Γρεβενά κρύβουν θησαυρούς και μέρη απαράμιλλης ομορφιάς που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω μια φορά.
Τα ξακουστά βλαχοχώρια, τα πέτρινα γεφύρια, ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα, αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, καθιστούν τα Γρεβενά έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας για όσους αγαπούν τη φύση, την εξερεύνηση και την περιπέτεια.
Αυτή η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι προικισμένη με σπάνια ομορφιά και τα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη είναι πολλά. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε όλους τους λόγους που θα σας πείσουν να επισκεφθείτε τα Γρεβενά.
Γρεβενά, η πόλη των μανιταριώνΓλυπτά μανιταριών κοσμούν πάρκα και πλατείες της πόλης (πηγή: Shutterstock)
Τα Γρεβενά είναι εδώ και χρόνια η ελληνική «πρωτεύουσα» των μανιταριών. Το μανιτάρι αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης αλλά και σύμβολο της πόλης, διακοσμώντας πάρκα και πλατείες. Πέρα από το Μουσείο Μανιταριών (στο χωριό Λάβδα, 35 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών), θα βρείτε εστιατόρια που σερβίρουν πιάτα μόνο με μανιτάρια, καθώς και μαγαζιά που τα πωλούν σε κάθε μορφή. Στην περιοχή λειτουργούν γραφεία εναλλακτικού τουρισμού που πραγματοποιούν μανιταροεξορμήσεις, ενώ κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται στην πόλη η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού.
Περιηγηθείτε στην πόλη ξεκινώντας από τις δύο κεντρικές πλατείες: την πλατεία Ελευθερίας, όπου δεσπόζει ο πέτρινος πύργος του ρολογιού (είναι γνωστή και ως «πλατεία Ρολογιού») και την πλατεία Αιμιλιανού όπου χτυπά η καρδιά της διασκέδασης.
Στα βλαχοχώρια των ΓρεβενώνΗ ξακουστή Σαμαρίνα (πηγή: Shutterstock)
Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα σε γεφύρια και πυκνά δάση, τα βλαχοχώρια των Γρεβενών κρατούν την παράδοση ζωντανή. Το πιο γνωστό βλαχοχώρι είναι η Σαμαρίνα (50 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών), η οποία φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της, τα άφθονα κρύα νερά και το υγιεινό κλίμα της. Λόγω του υψόμετρου («παίζει» μεταξύ 1.450 και 1.600), κάθε χειμώνα η Σαμαρίνα στολίζεται με χιόνι, όμως το χωριό είναι πανέμορφο και τις υπόλοιπες εποχές. Οι γυναίκες του χωριού υφαίνουν χοντρά μάλλινα υφάσματα, κουβέρτες και χαλιά, ενώ υπέροχες είναι οι «δριστέλες» του χωριού ή αλλιώς «τα πλυντήρια της φύσης». Η Σμίξη (40 χλμ. από τα Γρεβενά) είναι το κοντινότερο χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας από την πλευρά των Γρεβενών. Άλλα γνωστά βλαχοχώρια των Γρεβενών είναι το Περιβόλι, η Αβδέλλα και η Κρανιά.
Τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύριαΤο εντυπωσιακό γεφύρι της Πορτίτσας στον ποταμό Βενέτικο (πηγή: Shutterstock)
Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Σημαντικό για το μέγεθος του τόξου του είναι το γεφύρι του Αζίζ Aγά, κοντά στο χωριό Τρίκωμο. Γεφυρώνει τον Βενέτικο ποταμό (παραποτάμο του Αλιάκμονα) και διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο από τα σωζόμενα γεφύρια της Μακεδονίας, που φθάνει τα 15 μέτρα και συνολικό μήκος τα 70 μέτρα. Εντυπωσιακό είναι και το γεφύρι της Πορτίτσας που είναι χτισμένο στα ριζά του ομώνυμου φαραγγιού έξω από το χωριό Σπήλαιο. Το μικρό σε μήκος φαράγγι και το πέτρινο δίτοξο γεφύρι στην είσοδό του, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο άγριας ομορφιάς. Οι δύο τεράστιοι βράχοι που ορθώνονται σαν συμπληγάδες πέτρες πίσω από το γεφύρι προκαλούν δέος, ενώ η εικόνα συμπληρώνεται από τα καταπράσινα νερά του ποταμού Βενέτικου.
Βάλια Κάλντα: Η «ζεστή κοιλάδα» και τα υπέροχα τοπία τηςΒάλια Κάλντα σημαίνει «ζεστή κοιλάδα» στα βλάχικα (πηγή: Shutterstock)
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα, στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς της Ελλάδας. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα» στα βλάχικα), η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 περίπου μέτρων και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό. Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου. Ο Εθνικός Δρυμός έχει πέντε βασικές εισόδους, περίπου όσα και τα χωριά που βρίσκονται στην περίμετρό του: Βωβούσα, Μηλιά, Κρανιά, Περιβόλι και Μικρολίβαδο. Κάθε χρόνο εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά και αξέχαστα τοπία της.
Στη Βασιλίτσα για σκιΧιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (πηγή: Shutterstock)
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα που εκτείνεται σε υψόμετρο 2.249 μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της Πίνδου. Λειτουργεί από το 1975 και εξυπηρετεί περίπου 60.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Ανοιχτό 350 ημέρες το χρόνο, το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει στους λάτρεις του σκι 16 πίστες με συνολικό μήκος 22 χλμ. Η Βασιλίτσα διαθέτει 7 αναβατήρες, μεταξύ των οποίων και παιδικούς, καθιστώντας το χιονοδρομικό κέντρο εύκολα προσβάσιμο για οικογένειες.