www.grevenatv.gr
Th (11)
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θύελλα αντιδράσεων για τη νέα πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Καταδίκη της εθνικιστικής αναφοράς από ΗΠΑ και ΕΕ

Κοινοποίηση

Στη Βόρεια Μακεδονία τώρα. Θύελλα αντιδράσεων εξακολουθεί και προκαλεί η πρόκληση της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκληση που καταδίκασαν σε έντονο ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Εξωτερικών.

Tο ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται υπογράμμισε μέσω του ΕΡΤNEWS ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Σαφείς προειδοποιήσεις έστειλαν Κομισιόν και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πολιτική κόντρα και στο εσωτερικό πυροδότησε η στάση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων απαιτεί η ελληνική πλευρά, μετά την προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη ενέργεια της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας που έκανε αναφορά σε «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της. Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ υπενθυμίζει ότι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Στον απόηχο της «παραφωνίας» της προέδρου της γειτονικής χώρας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Σφυροκόπημα» από ΗΠΑ και ΕΕ

«Σφυροκόπημα» κατά της γειτονικής χώρας κι από την Ευρώπη η οποία σύσσωμη καταδικάζει την εθνικιστική συμπεριφορά της νέας προέδρου. Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με αυτό το όνομα τονίζει αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τόσο το Βερολίνο όσο και η Σόφια εστιάζουν στην υποχρέωση των Σκοπίων για τήρηση των συμφωνηθέντων, την στιγμή, που η νέα πρόεδρος δέχεται “πυρά” και από την απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας της.

Πολιτική αντιπαράθεση

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση 3 Μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δε θα υπάρξει κύρωση των μνημονίων, αν δεν εφαρμόζονται πλήρως τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία.  

Βολές και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογράμμισαν ο Αλέξης Τσιπρας και ο  πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία και να αναλάβουν από κοινού  πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ορεινή, άγρια ομορφιά -3 Road Trips με αφετηρία τα Γρεβενά

diktio diktio

Μ. Βορίδης: Την εθνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε ο υπουργός Επικρατείας για την πτώση του F-16

diktio diktio

Συνάντηση βουλευτή Γρεβενών Γιαννη Γιάτσιου με τον αναπληρωτή Υπουργό αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

diktio diktio