Ένα ντοκιμαντέρ της Γκιουλζέλ Οζκάν που δεν πρέπει να χάσετε!!!
Αναφέρεται στον αντίκτυπο της ανταλλαγής των πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας πριν από 100 χρόνια με τη συνθήκη της Λωζάννης και συμμετέχουν Έλληνες και Τούρκοι απόγονοι των προσφύγων.
Η Δέσποινα Τσουφλίδου 95 χρονών από τη Κιβωτό που απεικονίζεται και στην αφίσα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ που παίχτηκε στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο και θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στα Γρεβενά, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στις 18:30 στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών. Να είμαστε όλοι εκεί…
Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση και ποντιακή μουσική σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου.
Είσοδος: Ελεύθερη
Ενδεικτικό κείμενο των παραγωγών
Συνήθως, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν πράγματα, όχι άλλους ανθρώπους. Από την «ανταλλαγή πληθυσμών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας 100 χρόνια πριν επηρεάστηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι Έλληνες της Ανατολίας και οι Τούρκοι της Ελλάδας έπρεπε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι 1 στους 5 στην Ελλάδα και 1 στους 15 στην Τουρκία είναι απόγονοι των εκτοπισμένων. Στον πυρήνα της ιδέας των Εθνικών Κρατών που αναδύθηκε τον 20ο αιώνα ήταν το θρησκευτικό «ανήκειν», μία διαχωριστική γραμμή, η οποία οδήγησε σε φαινόμενα ακραίας βίας και διωγμών.
Η ιδέα μιας μετανάστευσης που οργανώθηκε βάσει εθνικών και θρησκευτικών αρχών επέφερε αδιανόητες συμφορές και αθλιότητα και στις δύο πλευρές καθώς και μια «Πατρίδας Νοσταλγία» που παραμένει αγιάτρευτη μέχρι σήμερα.
Σήμερα, λίγα είναι γνωστά για εκείνη την περίοδο. Στις σφαγές και τις εκδιώξεις εκείνων των χρόνων βρίσκονται κρυμμένες όχι μόνο ατελείωτες τραγωδίες αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του 20ου αιώνα, διαμορφώνοντας ένα φρικτό πρότυπο, σχεδόν ένα υπόδειγμα για άλλες χώρες.
Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που υποβόσκουν μέχρι σήμερα έχουν τις ρίζες τους στις ιστορικές μνήμες και τα τραύματα, τα οποία είναι ουσιώδη τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική εθνική ταυτότητα.
Φαίνεται πως ο χρόνος θεραπεύει τα πάντα εκτός από τις πληγές.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΚΙΝΗΤΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ