www.grevenatv.gr
Euros 640x426
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Κοινοποίηση

Σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι καθώς εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 40 έως 50 ευρώ διαμορφώνοντας τα κατώτατα όρια των αμοιβών στα 820 έως 830 ευρώ μηνιαίως, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν η κυβέρνηση θέλει να μείνει πιστή στην προεκλογική της εξαγγελία για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ), με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 950 ευρώ δηλαδή σε ποσό που θα προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ. Στην αύξηση αλλά και στις διαδικασίες που απαιτούνται αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις.

Η διαβούλευση

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι γίνεται διαβούλευση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και μεγάλων οικονομικών θεσμών. «Δηλαδή έχει δύο παράλληλες σχεδόν διαδικασίες. Η μία οικονομικών θεσμών, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ, του Κέντρου Ερευνών και παράλληλα εκπροσώπων τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, οι οποίοι σε αυτήν την τριμερή συζήτηση πολιτείας, εργαζομένων και εργοδοτών συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε με τα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε στη Βουλή να μπορούμε 1η Απριλίου να έχουμε τον νέο κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που τη θέλουμε από αρχές Απριλίου, ώστε να συμπεριληφθεί στη θερινή περίοδο που η χώρα μας απασχολεί το υψηλότερο κομμάτι του ποσοστού του λόγω τουριστικής περιόδου».

Σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού και εάν αυτός μπορείς να καλύψει το ζήτημα της ακρίβειας, απάντησε: «Η ακρίβεια είναι πρόβλημα ορατό και βιώνεται από τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε μέρα. Γι’ αυτό το φέρνουμε και πιο νωρίς, αλλά και είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση. Να θυμίσω ότι από το 2019 που αναλάβαμε, τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος μισθός έχουν ανέβει 20% στη χώρα μας. Αυτό βέβαια μαζί με μειώσεις που έχουν γίνει στους φορολογικούς συντελεστές, στους ασφαλιστικούς συντελεστές, μαζί με κίνητρα που έχουν δοθεί, με άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν έρθει στη χώρα. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ακρίβειας υπάρχουν. Το θέμα είναι να καταλάβουμε πως με αλλαγές, με μεταρρυθμίσεις, με σωστό δημοσιονομικό έλεγχο και πορεία πηγαίνουμε σε ένα μεταβατικό μοντέλο που καταφέρνουμε και σιγά- σιγά έρχεται».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την άλλη πλευρά, απάντησε: «Γι’ αυτό ακριβώς η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προϊόν διαβούλευσης και είναι μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης να δοθεί πίσω στον κόσμο κομμάτι της παραγωγικότητας τους και βέβαια της ανάγκης να παραμείνει η χώρα μας ανταγωνιστική και με αναπτυξιακό προφίλ, έτσι όπως έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο παραδεχόμαστε μεταξύ μας. Είναι κάτι το οποίο φαίνεται και στις διεθνείς αξιολογήσεις».

Η υπουργός εξήγησε παράλληλα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει 19 επιδόματα, από το επίδομα μητρότητας μέχρι και όλα τα επιδόματα ή τους μισθούς που δίνονται από τη ΔΥΠΑ σε διάφορα προγράμματα ενεργητικούς απασχόλησης.

Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα με την αναπροσαρμογή

Κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με αυτόν. Έτσι, η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα της ΔΥΠΑ τα οποία και θα αυξηθούν.

Εκτός του επιδόματος ανεργίας που θα αναπροσαρμοστεί υπάρχουν και τα εξής επιδόματα και ενισχύσεις που θα επηρεαστούν:

 • Ειδική παροχή μητρότητας: Πρόκειται για ποσό που είναι ίσο με αυτό του κατώτατου μισθού
 • Επίδομα γονικής αδείας: Επίσης πρόκειται για ποσό που είναι ίδιο με αυτό του κατώτατου μισθού
 • Βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισοδυναμεί με 13 ημερήσια επιδόματα
 • Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
 • Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
 • Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
 • Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
 • Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων
 • Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομισθίων
 • Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομισθίων
 • άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
 • Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
 • Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
 • Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου
 • Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
 • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
 • Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
 • Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
 • Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

πηγή newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης με υπολογιστή που διαπράχθηκε σε περιοχή των Γρεβενών

diktio diktio

Επίσκεψη κ.Λιβανίου στην περιοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών

diktio diktio

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: Πρωτιά του Δήμου Γρεβενών σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας στην ένταξη έργων

diktio diktio